Una Espanjassa

Una Espanjassa

14. tammikuuta 2012

Kierrätystä ja jätteenkäsittelyä

Minulla on jo pitkään ollut sanaseni sanottavana paikallisesta jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä sekä energian säästämisestä ja muusta aiheeseen liittyvästä. Mutta en ole kehdannut, kun en ole ollut ihan varma olenko ymmärtänyt asiat oikein vai luulenko vaan. En kyllä tiedä vieläkään ihan tarkasti, miten homma on tarkoitettu toimivaksi, mutta ei tiedon puute ole ennenkään estänyt minua kertomasta mielipiteitäni asioista. Ja kuten kaikessa muussakin Espanjaan liittyvässä, myös näissä asioissa olen havainnut sekä hyviä että huonoja puolia.

Jätteiden lajittelu Espanjassa on minulle edelleen suuri mysteeri, vaikka sinänsä se vaikuttaa simppeliltä: Roska-astiat sijaitsevat kaduilla, usein maan alle upotettuina ja ne tyhjennetään joka yö. Harmaisiin astioihin laitetaan biojäte, keltaiseen envasos eli tuotteiden pakkaukset ja kääreet, suomeksi sekajäte siis, luulisin. Sinisiin kipataan paperit ja pahvit, vihreisiin lasi, myös metallille on astioita siellä täällä, mutta niissä lukee usein, etteivät ole käytössä. Mutta minä en ymmärrä mitä hyötyä on lajitella erikseen biojäte, koska se heitetään säiliöön muovipussissa. Käsittääkseni se on kaikista huonoin vaihtoehto. Eikös se ala sitten muodostaa metaania? Sitä paitsi näyttää siltä, että se harmaa basura organica -astia on täynnä sekajätettä. Heitän itsekin roskapussin sinne, koska envasos -astialle on pitempi matka. Hävettää vähän, mutta teen sen silti, koska kaikki muutkin tekevät niin... Paitsi tyhjät vesipullot kannamme keltaiseen, koska ne nyt ei ainakaan ole biojätettä. Ja paperit ja lasin kannamme kiltisti oikean värisiin roskiksiin. Suomessa kerätään paperi ja pahvi erikseen. En ymmärrä sitäkään, miksi täällä ne saa laittaa samaan astiaan. Tekeekö espanjalaiset sillä jotain muuta kuin suomalaiset?

Toiseksi hämmästelen veden käyttöä. Vesipulasta täällä ei kyllä kärsitä, vaikka taaskaan ei ole satanut yli kuuteen viikkoon. Ja totta, kasvit kuivuvat silloin. Mutta miksi ihmeessä espanjalaiset avaavat kastelulaitteet puolilta päivin tai sen jälkeen, kun on kuuminta ja aurinkoisinta? Eikös sitä vettä silloin haihdu suoraan ilmaan eikä kasveille jää paljoakaan? Myös hillitön jalkakäytävien ja laatoitusten kuuraus vesijohtovedellä vähän ihmetyttää. Eilenkin joku nainen lorotteli kaikessa rauhassa muutaman kymmenen neliön kokoista etupihan terassiaan letkulla. Kasteli seinätkin?! Ja vesi valui kadun reunaa pitkin pienenä jokena alamäkeen. Ihme touhua.

Mutta on täällä paljon hyvääkin. Esimerkiksi aurinkoenergialla toimivat parkkimittarit ja monet sähköä tarvitsevat liikenteenohjauslaitteet, niin kuin jotkut vilkkuvat varoitusmerkit ja sen sellaiset. Niissä on kaikissa pikkuiset aurinkopanelit tolpan päällä ja – hoplaa – ei tarvita sähköjohtoja. Muutenkin Espanja on edelläkävijä aurinko- ja tuulivoiman hyödyntämisessä. Uusiin taloihin on kai pakko asentaa aurinkopanelit katolle, niillä lämpiää käyttövesi. Suomessa jurnutetaan, jos joku haluaa tehdä niin ja vielä kaava-alueella! Onhan se niin ruman näköistäkin.

Kierrätys taas toimii sillä tavalla, että jos on jotain itselle tarpeetonta, mutta sellaista jota joku muu voisi tarvita, niin se tarpeeton viedään roska-astian viereen, josta sen voi dyykkaista mukaansa, jos haluaa. Jos ei kenellekään kelpaa, niin sitten roska-auto ottaa sen mukaansa. Täällä on olemassa jonkilaisia sääntöjä millaista tavaraa astioiden viereen saa milloinkin jättää, mutta en usko, että kukaan noudattaa niitä. Joka tapauksessa olen bongannut roskisten vierestä muun muassa hienoja puuovia, kirjoituspöydän, vaatteita ja astioita. Eräs tuttava oli löytänyt kassillisen kirjoja. Tänään nappasin itse mukaani tällaisen italialaisen, nahkaisen käsilaukun. Mitäs sanotte?

1 kommentti:

  1. usassa oli samanlainen tapa jättää roskisten viereen hyvä tavara. Lapset saivat kaikki lelunsa roskiksesta, ja kun lopulta palasimme suomeen, jätimme lelut taas roskiksen viereen seuraavan onnekkaan löydettäväksi.

    VastaaPoista